Kecskéd

Községünk a Vértes lejtőinek és a Bársonyos dombvidék találkozásánál fekvő Német Nemzetiségű település. 
Tatabányától 15 km-re, Tata városától pedíg 20 km-re helyezkedik el, M1 autópálya Bp-Győr szakasz tatabányai lehajtójától negyedórányi távolságra található. Kedvező a közlekedési kapcsolata, közúton és vasúton egyaránt.

Kecskéd és környéke a kőkorszak óta tartó folyamatos lakottságáról az itt feltárt régészeti leletek sokasága tanúskodik: kőkorszaki, kora és késő bronzkori, római kori leletek kerültek itt elő a földből. Lakták már a rómaiak is, de a török hódoltság idején elnéptelenedett.
A települést a királyi pásztorok lakóhelyeként említik, a gesztesi vár tartozékaként tartják számon.
1379-ben Zsigmond király birtoka a terület. Később a környék többi településével együtt az Esterházyak birtoka lett, akik württembergi németekkel telepítették be, több mint 260 esztendővel ezelőtt.  A II. világháborút követő lakosságcsere során a felvidékről elűzött magyarok is érkeztek a faluba.

Kecskéd nyitott település, a környező településekkel tartott önkormányzati, kulturális és sport kapcsolatok mellett, hivatalos testvérkapcsolata van a németországi Biedenkopffal, baráti szálak fűzik a németországi Steffenberghez, Lehmenhez valamint a szlovákiai Andód és az erdélyi Marosfő településekhez. A szép számmal működő civil szervezetek és egyesületek munkájukkal hatékonyan járulnak hozzá a község gyarapodásához. Fő tevékenységük a hagyományőrzés, szórakoztatás, a település szépítése. Országosan elismert a Nemzetiségi Néptánc-együttes és Nemzetiségi Dalárda. 
Az önkormányzat hozta létre a „Kecskéd Községért" Alapítványt, amely jelentősen hozzájárul a feladatok megvalósításához.

Web: www.kecsked.hu